-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Με τον αγώνα μας να αποτρέψουμε τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτηση του στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) στην Αθήνα την Κυριακή 24/2/2013, μεταξύ άλλων είπε:
«….Συγχαίρω την ΟΝΑΣ για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης Ημερίδας και χαιρετίζω όλους τους φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για τον αγώνα ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου…. Δεν ξέρω αν η ΟΝΑΣ είχε προσκαλέσει τους βουλευτές των Κυκλάδων, αλλά θα έπρεπε, για να πάρουν ξεκάθαρη θέση, μπροστά στους φορείς και την κοινωνία της Νάξου…. Πρέπει να θυμηθούμε ότι δύο χρόνια πριν, σε ημερίδα στη Νάξο για την Υγεία στα Νησιά, ενώ ο τότε Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζος μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά διοικητική ενοποίηση των δύο νοσοκομείων, σε λίγες μέρες υπογράφτηκε η ενοποίηση με διοικητή και υποδιοικητή τους αντίστοιχους της Σύρου και της Νάξου…. Αυτό αποδεικνύει πόσο αφερέγγυες μπορεί να είναι οι όποιες δηλώσεις (ο υπουργός κ. Βρούτσης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει υγειονομική συγχώνευση των δύο νοσοκομείων) και ότι μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Νάξου, όπως έγινε πρόσφατα με τη μαζική πορεία στην Αθήνα των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου,  μπορούν να το αποτρέψουν…. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει η συγχώνευση του νοσοκομείου της Νάξου με τη Σύρο, γιατί αυτό θα αποτελέσει τραγική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας για τη Νάξο και για όλα τα νησιά της περιοχής….»
24/2/2013

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μύθοι και πραγματικότητες για τη χρηματοδότηση του Ν. Αιγαίου-Δαμανάκη επιβεβαιώνει ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό

Μύθοι και πραγματικότητες για τη χρηματοδότηση του Ν. Αιγαίου 
Η κυβέρνηση μπροστά στην πραγματικότητα που καταδικάζει τα νησιά μας στο περιθώριο της ανάπτυξης και μετατρέπει τους κατοίκους τους σε πολίτες β΄ κατηγορίας, λίγες μέρες μετά την επίκαιρη επερώτηση μας στη Βουλή, επιδιώκει με κοινές δηλώσεις των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, ναδημιουργήσει κλίμα ευφορίας και τεχνητής αισιοδοξίας, χρηματοδοτώντας δυνητικά με δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ σε ότι αφορά τα μικρά νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, υπόσχεται άτοκα δάνεια από 10 – 30.000 €. Ως δια μαγείας, βρίσκονται κονδύλια –άγνωστο από ποια Επιχειρησιακά Προγράμματα και με ποια διαδικασία μεταφοράς κονδυλίων- για «μεγάλο εύρος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Βεβαίως για μας, κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, εφόσον εντάσσεται σ΄ένα συνολικό αναπτυξιακό πλαίσιο και χορηγείται με όρους διαφάνειας, είναι ευπρόσδεκτο.
Όμως στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει άραγε αναλογιστεί πόσες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών έκλεισαν με τα καταιγιστικά οριζόντια μέτρα περικοπών των εισοδημάτων και των φορομπηχτικών πολιτικών της; Έχει αναλογιστεί, επίσης, που οδηγεί όσες ακόμα παραμένουν ζωντανές, με την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα και στις επιχειρήσεις για τα μικρά νησιά, με την επιβολή του ανώτατου συντελεστή

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Νάξου για άφιξη Βρούτση

Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, ειδικός στις περικοπές, επισκέφθηκε τον γενέθλιο τόπο του, τη Νάξο, για να κόψει την πίτα της Ν.Δ., νύχτα, έξω από τη Χώρα, παρουσία περιορισμένου αριθμού πολιτών και της αστυνομίας. 
Τι ήρθε να ευχηθεί, άραγε, στους συμπατριώτες του, για τον καινούργιο χρόνο;
Τι να υποσχεθεί;
Νέες επιδόσεις στην κατεδάφιση του εργατικού Δικαίου; 
Περισσότερους ανέργους; 
Περισσότερη μετανάστευση για τους νέους;
Περισσότερα κλειστά μαγαζιά; 
Περισσότερους εξαθλιωμένους συνταξιούχους; 
Το ξεπούλημα της γης μας κάτω από το βάρος μιας παράλογης φορολογίας ή το κλείσιμο του Νοσοκομείου, την υποβάθμιση της επικοινωνίας μας με την υπόλοιπη Ελλάδα; 
Μήπως την πώληση της Μαρίνας της Χώρας σε Τούρκους επιχειρηματίες; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσεται σ’ αυτές τις πολιτικές που έχουν σπείρει τη δυστυχία σε κάθε ελληνικό σπίτι και υπερασπίζεται, αυτό που εμείς εννοούμε ΠΑΤΡΙΔΑ, το δικαίωμα των ανθρώπων που την κατοικούν να ζουν αξιοπρεπώς σ’ έναν τόπο που υπερασπίστηκαν, αιώνες, με το αίμα τους.
Καλούμε κάθε συμπολίτη μας να κινητοποιηθεί για να διατηρήσει και να βελτιώσει το δικαίωμά του στη ζωή και όχι στην επιβίωση. Είναι το μόνο που καταλαβαίνουν. 

 Νάξος, 17 Φεβρουαρίου, 2013
 Σύριζα Νάξου.

«Βόμβα» Όλι Ρεν: Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα για τις αντισυνταγματικές περικοπές

ΑΠΟ: left.gr
Νέο πλήγμα δέχεται η τρικομματική κυβέρνηση από την απάντηση (14/2/2013) του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο κ. Ρεν στην απάντησή του, αφού τονίζει ότι γνωρίζει την Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει κρίνει αντισυνταγματικές σειρά διατάξεις που περικόπτουν συντάξεις, καταργούν επιδόματα κι αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλώνει ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα».
Πιο συγκεκριμένα η ερώτησή του Ν. Χουντή έχει ως εξής:
«Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας (Ελεγκτικό Συνέδριο) έκρινε ως αντισυνταγματικές διατάξεις του ν.4093/2012 κι αφορούν σε θέματα συνταξιοδότησης. Οι δικαστές έκριναν ότι οι εν λόγω διατάξεις προσκρούουν στην συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε σχεδόν ομόφωνα:
– Αντισυνταγματική την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια,

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Φίλοι και φίλες, όσοι ζούμε στη Νάξο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΚΥ, εκτός από ΚΥ στέγασε και δραστηριότητες απόλυτης διαπλοκής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου χαιρετίζει τη σημερινή συγκέντρωση της επιτροπής αγώνα για την αυτόνομη  διατήρηση και ανάπτυξη του ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου.
Η ανάγκη της Νάξου και των γύρω νησιών, αλλά και το όνειρο των κατοίκων τους  για ένα νοσοκομείο, είδαμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται πραγματικότητα, τουλάχιστον όσο αφορούσε τις κτιριακές ανάγκες και τον στοιχειώδη εξοπλισμό. Τις απαραίτητες ειδικότητες σε έναν οργανισμό σε πλήρη ανάπτυξη που περιμέναμε να ενσωματωθούν στη λειτουργία του, δεν τα  είδαμε ποτέ. Αντίθετα αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο είναι η υποβάθμιση σε παράρτημα της Σύρου και σε ενδιάμεσο σταθμό  διαμετακομιδών.
Αυτά που αποκαλύπτονται τον τελευταίο χρόνο τόσο από το υπουργείο όσο και από τους τοπικούς βουλευτές νδ-πασόκ, ως προαποφασισμένοι στόχοι, είναι η εφαρμογή των μνημονίων 1, 2, και 3 στο χώρο της υγείας. Αυτό που προβλέπεται και έχει βάλει σε εφαρμογή η τρικομματική κυβέρνηση είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων μόνο μέσω περικοπών, για να τα διαθέσουν στη συνέχεια στους εγχώριους και ξένους τοκογλύφους. Με αυτή την πολιτική της υποβάθμισης όμως πετυχαίνουν άλλους  δυο άκρως  νεοφιλελεύθερους διαβολικούς στόχους, εφ’ όσον συνδυάζεται με τις περικοπές στα φάρμακα, με την αύξηση της συμμετοχής στο συνολικό κόστος περίθαλψης, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την μείωση των  συντάξεων, με την φτωχοποίηση δηλαδή των κοινωνιών και την εξαθλίωση των συνταξιούχων. Ένας στόχος είναι η στροφή όσων έχουν ανάγκη και μπορούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ο κυριότερος, ο χρονικός περιορισμός του προσδόκιμου ζωής. Περισσότερη δουλειά, λιγότερα φάρμακα, λιγότεροι συνταξιούχοι. Αυτό είναι το διαβολικό σχέδιο των τραπεζιτών, αυτό εφαρμόζει η κυβέρνηση νδ-πασόκ-δημάρ. Αυτό το διαβολικό έργο παρακολουθούμε. Παροχές συρρικνώνονται, γιατροί ειδικότητας απομακρύνονται, εκατομμύρια €υρώ διατίθενται σε επισφαλείς διακομιδές. Όμως, δυο διαγνωστικά ιατρικά κέντρα εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν στο νησί μας, αρκετοί ιδιώτες γιατροί, (ευτυχώς), άνοιξαν ιατρεία στον τόπο μας. Οδεύουμε ολοταχώς στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση, και όποιος έχει, πληρώνει και ζει.
Φίλοι και φίλες, όσοι ζούμε στη Νάξο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΚΥ, εκτός από ΚΥ στέγασε και δραστηριότητες απόλυτης διαπλοκής. Έχει καταγγελθεί ότι έχει αναδείξει δημάρχους και βουλευτές, ακόμα και για επιλεκτική διάθεση  αίματος έχει γίνει λόγος, εμπλέκοντας και το ίδρυμα στήριξης. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν επιθυμούμε βέβαια να επιστρέψουμε. Στόχος μας πρέπει να είναι ένας: ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ με όλες τις ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να διατεθούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες 2βάθμιας φροντίδας υγείας, προς όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νάξου και των γύρω νησιών με Πάρο και Αμοργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου θα αγωνιστεί με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, με τους Ναξιώτες στο δρόμο,  θα μπει το νερό στ’ αυλάκι και θα μιλάμε με ημερομηνίες.
Νάξος, 12 Φεβρ. 2013

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - * Τι αποκόμισα από το συνέδριο του Αλεξ/πόλεως Άνθιμου

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 

ΤΟΥ - Δ.Λ.ΒΑΣΑΛΑΚΗ  Μέλος Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΞΟΥ 

 Συνέδριο με θέμα την σχέση της Εκκλησίας και της Αριστεράς πραγματοποίησε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
 Στόχος του συνεδρίου η διερεύνηση των σχέσεων  δύο παράλληλων και ιδιαίτερης δυναμικής χώρων  που όμως συναντώνται στη θεμελιώδη αρχή «της αγάπης προς τον άνθρωπο».
Δυστυχώς το συνέδριο ,οι εργασίες οι τοποθετήσεις τα συμπεράσματα , έτυχαν της ελάχιστης δημοσιότητας από την πλειονότητα των Μέσων Ενημέρωσης αν και ήταν η πρώτη φορά που ετίθετο προς διερεύνηση ένα τόσο ενδιαφέρον σοβαρό αλλά και επίκαιρο θέμα.
Από όλο το συνέδριο «έτυχε» μεγάλης δημοσιότητας ΜΟΝΟ η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κουράκη για την μισθοδοσία των κληρικών από την Εκκλησία με την υποστήριξη  του κρατικού μηχανισμού για την είσπραξη της συνδρομής όσων το επιθυμούσαν. Πρακτική που εφαρμόζεται στην Γαλλία και την Ιταλία.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τους προφανείς λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε , πέντε μέρες  μετά το συνέδριο (!!!!!!!!!) να αναγάγει την δήλωση αυτή σε πρώτο θέμα.
Το βασικό σημείο είναι να «πείσουμε» τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει φόρους , να καταργήσει τους μισθούς των κληρικών, να καταργήσει το προσωπικό απόρρητο να, να ,να ,να μόνο ότι θα  καταργήσει και την Εκκλησία δεν ισχυρίστηκαν.
Φυσικά σε αυτό το γαϊτανάκι αισχρής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης βρήκαν συμμάχους  όλα τα μεγάλα  «έγκυρα» Μέσα Επικοινωνίας  (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες)  αλλά δυστυχώς και σε αρκετά μικρά επαρχιακά που αναμάσησαν αυτές τις χυδαιότητες.
Η ίδια η Εκκλησιά δεν έδειξε να ενοχλείται  από τις προτάσεις κατά την διάρκεια του συνεδρίου αλλά ούτε και μετά , με μόνη εξαίρεση τον Θεσσαλονίκης Ανθιμο, γνωστό για τις  «δημοκρατικές» απόψεις  του .
Ο χωρισμός Κράτους Εκκλησίας με όρους και συνθήκες κοινά αποδεκτές και προς όφελος και των ΔΥΟ είναι αναγκαίο στοιχείο εκσυγχρονισμού αν φυσικά θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη
και να μην συγκαταλεγόμαστε στα θεοκρατικά κράτη της Ανατολής .
Ο αναχρονιστικός σφικτός εναγκαλισμός   Εκκλησίας και Κράτους είναι εις βάρος και των ΔΥΟ . Η «Δεξιά του Κυρίου» του αλήστου μνήμης μακαριστού Χριστόδουλου μπορεί να ωφέλησε προεκλογικά την Νέα Δημοκρατία αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι ήταν προς όφελος  της  Εκκλησίας .
Ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να καθορίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα ,  τις ταυτότητες ….. και τόσα άλλα θέματα ούτε φυσικά να παίρνει θέση υπέρ η κατά πολιτικών κομμάτων. Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τι προσφέρει στην Εκκλησία με την σύμπλευσή του με την Χρυσή Αυγή και τον εκθειασμό του Ντερτιλή* «ως άλλον Κολοκοτρώνη» ; 
Πόσο μάλλον όταν η Δεξιά έχει σαν ΥΠΕΡΤΑΤΗ αξία το ΧΡΗΜΑ και όχι τον ΑΝΘΡΩΠΟ Γιαυτό «σώζει την Ελλάδα» (τράπεζες ,μεγαλοοφειλέτες, μεγαλοεργολάβους , φοροφυγάδες, δανειστές ………. ) αλλά ΟΧΙ  τους ΕΛΛΗΝΕΣ
(500.000 οικογένειες χωρίς ούτε ΕΝΑ εργαζόμενο . 60% ανεργία στους νέους  . Συντάξεις και μισθοί πείνας …………. )

Δ.Λ.ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ
Μέλος Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΞΟΥ


 *  « Το μεσημέρι της 18 Νοέμβρη 1973 , ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου . Απέναντι , Πατησίων και Στουρνάρα , οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό , που προς στιγμήν τους ξεφεύγει . Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν του το περίστροφο και πυροβολεί . Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο .Μετά τον φόνο ο Ντερτιλής σαν να μην συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε
- Με παραδέχεσαι ρε .Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με την μία στο κεφάλι»
Κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή
Ο δολοφονημένος νεαρός ήταν ο 21 ετών Αντώνης Αγριτέλης . 
                                                           ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ , ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ


(*) Τι αποκόμισα από το συνέδριο "εκκλησία και αριστερά" / του Αλεξανδρουπόλεως 'Ανθιμου
Κάποιος σοφός είπε «αν κλείσεις την πόρτα σου σε κάθε πλάνη, στο τέλος θα μείνει απ' έξω και η αλήθεια». Πράγματι, ήταν ένα δύσκολο συνέδριο, ήταν ένα μετέωρο βήμα. Γνωρίζαμε από πριν ότι η εκκλησία δεν είχε να ωφεληθεί τίποτε. Η αριστερά θα έφτιαχνε το προφίλ της. Κάποιοι μας είπαν «θα ρίξετε νερό στον μύλο τους». Σεβαστός αδελφός, δημόσια, συλλυπήθηκε! Όμως η ακαδημαϊκή θεολογική κοινότητα του ΑΠΘ και ο πρόεδρος του τμήματος

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Νησιώτη και νησιώτισσα, Συνυπογράφοντας το ψήφισμα, με φορείς, με συλλογικότητες και κάθε πολίτη, θωρακίζεις την ίδια σου την ζωή, δυναμώνεις τον αγώνα όλων μας για δημόσια και δωρεάν υγεία!

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει άμεσα η έμμεσα ένα επείγον περιστατικό υγείας κατά την διαμονή στα νησιά μας. Και είναι αναμφίβολα η ύπαρξη του Νοσοκομείου στη Νάξο που έχει σώσει ζωές, παρά τις ελλείψεις του και την υποστελέχωσή του.
Σήμερα βιώνουμε στον τόπο μας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου στην Υγεία. Με την υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4α/οι.123898/31-12-2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΦΕΚ 3499/β΄/2012, γίνεται η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιείται η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας.
Το Νοσοκομείο μας μετά την συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Σύρου διαλύεται.
Ο οργανισμός του υποβαθμίζεται, περιλαμβάνει πλέον 19 θέσεις γιατρών αντί 46, που αντιστοιχούσαν στον προηγούμενο.
Οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω της υποχρηματοδότησης και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών.
Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 15 γιατροί.
Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του καταρρέει, οι εφημερίες είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα συγχωνεύονται, υπηρεσίες δυσλειτουργούν, οι νέες προσλήψεις έχουν παγώσει και 12 διορισμοί εκκρεμούν πάνω από ενάμιση χρόνο.
Η συγχώνευση καταργώντας την διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική αυτοτέλεια θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα.
Παράλληλα με το επαπειλούμενο κλείσιμο της Κλίμακας, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στα νησιά μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ελλάδα: «Τουριστικό Ντουμπάι», «Τουριστικό Ελ Ντοράντο», «Τουριστική Ντίσνεϊλαντ» ή… ΕΟΖ Τουρισμού;


Ά. Τόλιος[1]
Εισαγωγή
Τους τελευταίους τρεις μήνες, γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου κύματος νεοφιλελεύθερης επίθεσης εκ μέρους των φιλομνημονιακών ελίτ, μιας επίθεσης που ξεδιπλώνεται σε όλα τα επίπεδα – εν συντομία μιας σφοδρής επίθεση περιορισμού της δημόσιας σφαίρας, υποτίμησης της αξίας της εργατικής δύναμης και προστασίας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το διαλεκτικά ασύνδετο τρίπτυχο «λιτότητα – ιδιωτικοποιήσεις – τάξη και ασφάλεια», επιχειρώντας να καταστήσει εξαρχής τον αντίλογο παρελκυστική, αντιπαραγωγική, στείρα διαδικασία. Την ίδια στιγμή, στοιχειώδεις δημοκρατικές θεσμικές και κοινοβουλευτικές λειτουργίες έχουν ουσιαστικά παραλύσει βάσει των κυβερνητικών πολιτικών πρακτικών των τελευταίων ετών.

Πρωταγωνιστή σε αυτή την αφήγηση έχει θέσει η κυβέρνηση τον τουρισμό. Η δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου αποτέλεσε για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά ένα τεράστιο στοίχημα, το οποίο επενδύθηκε μετεκλογικά με θριαμβευτικές εξαγγελίες περί «νέας εποχής». Για την οικονομία του κειμένου, ωστόσο, πρέπει να καταστεί εξαρχής σαφές το εξής: το υπουργείο Τουρισμού έχει στοχεύσει στρατηγικά από την αρχή στη διευκόλυνση της διαδικασίας υποτίμησης και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης έντασης και την εξυπηρέτηση τεράστιων εγχώριων και υπερεθνικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, η πλήρης και νόμιμη απασχόληση έχει φτάσει σε επίπεδα κάτω του 50% (σύμφωνα με ελέγχους του ΣΕΠΕ) για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του τομέα, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα του «λουκέτου», ανήμπορες να αντεπεξέλθουν στην αντιλαϊκή φορολογική πολιτική, τις ολιγοπωλιακές τάσεις, τη σχέση εξάρτησης με τους μεγάλους διεθνείς tour operators και τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου. Επί της ουσίας, οι τοπικές κοινωνίες και η πραγματική οικονομία βρίσκονται σε διαρκή μαρασμό, η ανάπτυξη αναζητείται στα... έγκατα της ύφεσης, ενώ τα κρατικά έσοδα από φόρους και εργοδοτικές εισφορές βρίσκονται σε διαρκή πτώση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ιδωθεί η εφαρμοζόμενη στρατηγική ανάπτυξης για τον τουρισμό – μια στρατηγική με κύριο μοχλό το fast track και με συνιστώσες τρεις πολιτικές: τουρισμός –  ιδιωτικοποιήσεις – επενδύσεις. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί μια συνοπτική παρουσίαση αυτού του σχήματος, με έμφαση στο τελευταίο τρίμηνο και ιδιαίτερα στο διάστημα από την ψήφιση του νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων του περασμένου Νοεμβρίου[2].

ΕΤΑΔ: Το μεγάλο ξεπούλημα

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της μνημονιακής κυβέρνησης παίζουν τα εργαλεία και η διαδικασία με την οποία τα ιδιωτικά ολιγοπωλιακά συμφέροντα θα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...