-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Το Μνημόνιο θα μας βγάλει από το ευρώ


 Τη μείωση του χρέους κατά 48,8 δισ. ευρώ πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση με την τρόικα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η αρχή της ίσης μεταχείρισης των χωρών της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά σε ένα αμήχανο ακροατήριο που δεν είχε συνηθίσει να ακούει διαφορετική γλώσσα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παντελή απουσία της χώρας από τη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το ελληνικό χρέος οφείλει να μειωθεί κατά το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως συμβαίνει με την Ιταλία και την Ισπανία, ώστε να τεθεί το ελληνικό πρόβλημα στην ίδια βάση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς σε διαφορετική βάση το Μνημόνιο θα οδηγήσει τη χώρα σε εθελουσία έξοδο από το ευρώ.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση επειδή κατάφερε (η κυβέρνηση) να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. για τις υπερχρεωμένες χώρες του
Νότου, υπογράμμισε με έμφαση ότι με αυτόν τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά - καλά αναλάβει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».
«Δυστυχώς», σημείωσε, «η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά έδωσε το πρώτο και ανεξίτηλο δείγμα γραφής της αποφεύγοντας να διεκδικήσει για την Ελλάδα το οξυγόνο που οι εταίροι μας έδωσαν σε άλλους. Έστειλε το πρώτο ευδιάκριτο σήμα της μη διαπραγμάτευσης προς τους δανειστές. Συνυπέγραψε μία ακόμη προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας ως συστημικού κινδύνου για το σύνολο της Ευρωζώνης». Όσο... παράδοξο κι αν ακούγεται, «η Ελλάδα της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης συντάσσεται όχι με τους χρεώστες, αλλά με τους δανειστές. Με τον ευρωπαϊκό Βορρά και όχι με τον Νότο» είπε χαρακτηριστικά.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «από τις πρώτες κιόλας μέρες της, η συγκυβέρνηση Σαμαρά απέδειξε ότι δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαπραγματευτεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, απέδειξε ότι θα είναι συγκυβέρνηση συνέχειας του Μνημονίου».
Όπως είπε, «στην πιο κρίσιμη μάχη, στην πιο κρίσιμη σύνοδο κορυφής, όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αλλά δεν μπήκε ούτε καν στο κόπο να μπει στο γήπεδο και να αγωνιστεί. Ήταν απούσα και, μάλιστα, τη στιγμή που η Ισπανία και η Ιταλία πέτυχαν τις πρώτες τους δημοσιονομικές ανάσες και κάποιες ορατές ρωγμές στη λογική της λιτότητας. Και ως απούσα, μοιραία και άβουλη θέτει, τώρα, το ευρωπαϊκό δεδομένο ως δήθεν εθνικό στόχο».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι «όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, δηλαδή στη μόνη θεσμική δυνατότητα που υφίσταται για την έξοδο κράτους - μέλους από το ενιαίο νόμισμα, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο, το Μνημόνιο», είπε και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα λάβει νέα μέτρα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αστοχίες των Μνημονίων και των προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεργασίας αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθώς στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπονται μηδενικά έσοδα από την πάταξή της. Με την υποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και την υπερφορολόγηση της εργασίας, με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τη σωρεία στοχευμένων και χαριστικών απαλλαγών και άλλων προνομίων, υπογράμμισε, το σύστημα φορολόγησης έχει μετατραπεί σε «βιότοπο της διαπλοκής».
Ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την έκθεση του ΟΟΣΑ ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο για τη διάβρωση του κράτους εγκαλώντας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τις ασκούμενες πολιτικές που προάγουν τη διαφθορά, ενώ χαρακτήρισε «ιδεοληψία και προσπάθεια απομόνωσης της χώρας» την εμμονή στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντικατάσταση του Μνημονίου με Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και για την κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Η προσαρμογή που προτείνουμε, είπε, θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα σε ορίζοντα τετραετίας (1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).
Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.
Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνεται το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων.
Περιλαμβάνεται, επίσης, η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται: η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων.
Η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να δοθεί στο επίπεδο της Ευρωζώνης, με απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλου πραγματικής κεντρικής τράπεζας με την έκδοση ευρωομολόγων, την πολιτική ρύθμιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα (εισαγωγή φόρου Tobin στη βραχυπρόθεσμη κίνηση κεφαλαίων, ενιαία ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, κατάργηση των φορολογικών παραδείσων εντός και εκτός ευρωπαϊκών εδαφών και δημιουργία δημόσιου ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης των οικονομιών).
Τέλος, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η εποπτεία και ανακεφαλαιοποίηση των εθνικών τραπεζών στο επίπεδο της Ευρωζώνης, καθώς και η θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, που προτείνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών και της προστασίας του περιβάλλοντος, με πόρους από τον φόρο Tobin, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τον χαμηλότοκο δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...