-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, - Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, 
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα
Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Σας ευχαριστώ για τη σημερινή παρουσία σας.
Σήμερα δεν ξεκινάμε την πορεία προς το λαό, όπως κοινότυπα πολλοί επαναλαμβάνουν, αλλά από μια νέα αφετηρία, συνεχίζουμε μαζί με το λαό, την κοινή πορεία μας.
Την πορεία της λαϊκής χειραφέτησης για να αποτρέψουμε τη κοινωνική καταστροφή.
Και να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου για να φέρουμε τον ίδιο το λαό στην εξουσία.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως το θεσμικό και πολιτικό υποκείμενο του λαού στην εξουσία.
Ξεκινάμε σήμερα μια συγκεκριμένη πορεία διαδοχικών βημάτων για τη συγκρότηση του ενιαίου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά το ιστορικό αίτημα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή και ανατροπή.
Το αίτημα για μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από το καταστροφικό  Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας.
Για μια Ελλάδα ισότιμο μέλος και ενεργό παράγοντα βαθιών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
Το αίτημα για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της εγγυημένης αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων.
Της εθνικής αξιοπρέπειας και του κράτους δικαίου. 

Ξεκινάμε σήμερα τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.
Δεν πρόκειται για μια στεγνή κομματική διαδικασία, αλλά για μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία.
Μια πολιτική διαδικασία σύνθεσης στο προγραμματικό πλαίσιο του φορέα της αλλαγής και της ανατροπής των ανησυχιών, των ευαισθησιών, των οραμάτων και των προσδοκιών των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας πρωτογνώρισαν στις 17 Ιουνίου.
Θέλουμε να συναντηθούμε με ακόμα περισσότερους. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε, ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα να γίνει υπόθεση και διεκδίκηση της κοινωνίας.
Γιατί αφορά το σήμερα και το αύριο του λαού και του τόπου.

Με τη συμμετοχή μας στις πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη μεγάλη Αριστερά του 21ου αιώνα, συμβάλλουμε, όλες και όλοι, εξίσου, εξ’ αδιαιρέτου, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς  και ανεξάρτητα από τη θέση μάχης, σ’ ένα πρωτότυπο πολιτικό σχήμα, χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν φιλοδοξεί να είναι ούτε μπορεί να είναι αντίγραφο ούτε της ΕΔΑ του 1958, ούτε του ΠΑΣΟΚ του 1981.
Γιατί πολύ απλά σήμερα δεν έχουμε ούτε 1958 ούτε 1981.

Θα αντλήσουμε τα καλύτερα από τις παραδόσεις της αριστεράς και από τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε μια νέα, σύνθετη απαιτητική εποχή, με το λαό μας μπροστά σε μια πρωτοφανή δοκιμασία.

Οι διαιρέσεις και οι διαχωριστικές γραμμές του χθες, ανασυντίθενται πάνω στη βαθιά κοινωνικά, ταξική διαχωριστική γραμμή που με βίαιο τρόπο επιβάλει η πολιτική του μνημονίου στη χώρα μας.

Το εγχείρημά με σαφή μεν αριστερή προοδευτική ταυτότητα, δε φιλοδοξεί να εκφράσει μόνο τις αριστερές και τους αριστερούς, αλλά όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες που επαναπροσδιορίζουν τη πολιτική τους συνείδηση όχι στη  βάση της κομματικής τους καταγωγής αλλά στη βάση του κοινωνικού τους συμφέροντος.

Και σήμερα είναι πλέον σαφές ότι στον πολιτικό χάρτη έχουμε δύο πόλους.
Από τη μια τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς, τη μόνη προοδευτική αντιμνημονιακή δύναμη, με ορατή προοπτική εξουσίας.
Και από την άλλη την ανίερη συμμαχία του μπλοκ του μνημονίου, με κοινή ιδεολογία τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και έναν λανθάνον ευρωπαϊσμό που συγκλίνει όμως με τη πιο αντιευρωπαϊκή εκδοχή, με τη στρατηγική της κας Μέρκελ και του ευρωπαϊκού Βορά, που καταστρέφει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι τρεις πολιτικές δυνάμεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης αθροίζουν και τυπικά από χθες μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχουν, όμως, χάσει την όποια κοινωνική στήριξη ή ανοχή απέσπασαν με τον επαμφοτερίζοντα προεκλογικό πολιτικό λόγο τους.
Μετέτρεψαν τη λαϊκή εντολή της 17ης Ιουνίου για επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο στη πιο συνεπή, ιδεολογικά και προγραμματικά, πολιτική εφαρμογής του.
Δημαγώγησαν με το Μνημόνιο και κάηκαν.
Εκβίασαν με τη δραχμή και θα την πληρώσουν.
Πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή και θα απολογηθούν.

Και όσο, με το Μνημόνιο, κονιορτοποιούν το βιοτικό επίπεδο, τον τρόπο ζωής και την κοινωνική αναφορά των μεσαίων στρωμάτων τόσο πιο γρήγορα τα στρώματα αυτά θα ενστερνιστούν το αίτημα για την άμεση ανατροπή των πολιτικών του.
Όσο πιο βαθειά σπρώχνει το Μνημόνιο αυτά τα στρώματα στην ανασφάλεια της επιβίωσης τόσο πιο γρήγορα θα εμπιστευτούν την ασφάλεια της ελπίδας που γεννά το πρόγραμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Και θα αποδειχτεί, για μία ακόμα φορά, ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου χώρου είναι η μήτρα της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης των μεσαίων στρωμάτων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας εμπιστεύτηκε ο λαός στις 17 Ιουνίου είναι το σύντομο στάδιο για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας μας για την ανάληψη της μεγάλης και βαριάς ευθύνης ανοικοδόμησης της χώρας, μέσα από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου.
Για την πιο στέρεη και επεξεργασμένη διατύπωση των προγραμματικών προτάσεών μας. Και για την ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου μας.

Σ’ αυτήν την ανάγνωση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας εγγράφεται το ιστορικό εγχείρημα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο, δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα πολιτικής ενότητας.
Σε κόμμα των μελών του.
Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα ξεχωριστά:
Σας καλούμε όχι να ενταχθείτε στο δικό μας σχήμα
Σας καλούμε να φτιάξετε το δικό σας πολιτικό φορέα.
Να πάρετε μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας: του κυρίαρχου λαού.

Απευθυνόμαστε ξεχωριστά στις νέες και στους νέους.
Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Στους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.
Απευθυνόμαστε στους αποκλεισμένους του Μνημονίου και τους λέμε: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη ελπίδα. Για τη ζωή μας. Για το αύριο. Για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν είναι πια ένα άθροισμα συνιστωσών.
Είναι η συνισταμένη της ελπίδας που στήριξαν και στηρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, άντρες και γυναίκες, σε όλη τη χώρα.
Από το πιο μικρό χωριό, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το Καστελόριζο, την Κέρκυρα, τη Σπάρτη, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
 Υπακούμε στη διάθεση των ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα.
Που θα φέρει την Αριστερά στην κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Συναντηθήκαμε δυνάμεις από τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο, τη ριζοσπαστική αριστερά, τη ριζοσπαστική οικολογία, δυνάμεις του διεθνιστικού πατριωτισμού.
Δεν αναπαράγουμε τον εαυτό μας. 
Οικοδομούμε κάτι νέο και διαφορετικό.
Το μέλος μας θα συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο στην απόφαση, στην ενιαία εμφάνιση και  στην κοινωνική και πολιτική παρέμβαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι μία από τα ίδια. Οικοδομείται μέσα από πλατιές λαϊκές συνελεύσεις – αυτό το πρωτόγνωρο διαρκές συνέδριο των μελών του, αλλά και ολόκληρου του λαού.
Πρόκειται για μια νέα Εκκλησία του Δήμου.

Συγκροτείται, λοιπόν, οργανωτική επιτροπή με συντονίστρια την Σοφία Σακοράφα.

Στόχος είναι να υπάρξουν οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παντού.

Συγκροτείται Επιτροπή πολιτικού προγράμματος και Επιτροπή κωδικοποίησης των ιδεολογικών μας αναφορών.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Οι εμπειρίες μας, η φυσιογνωμία μας, το πολιτικό μας στίγμα, το κοινά συμφωνημένο πολιτικό πρόγραμμα που καταθέσαμε στις εκλογές συνυπάρχουν στην προσπάθειά μας.

Είναι η βάση για την εκτίναξή μας και τη συνδιαμόρφωση, μαζί με το λαό, του νέου ποιοτικού μας βήματος.

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κοιτάμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα στα μάτια. Με καθαρό βλέμμα.
Και τους καλούμε να συμπορευτούμε, όλες και όλοι μαζί.
Να γίνουμε συνταξιδιώτες στο συναρπαστικό και μοναδικό ταξίδι του λαού προς την χειραφέτηση.

Με την Αριστερά του 21ου αιώνα. Να ανοίξουμε όλες και όλοι μαζί το βήμα μας.
Για να ανταποκριθούμε στο προσκλητήριο της Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Ιστορίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...