-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Κόβουν και πάλι μισθούς - συντάξεις, έως και επιδόματα αναπηρίας!


Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/07/2012
Τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» μέσα στην επόμενη διετία, αν δεν υπάρξουν νέες δραματικές παρεμβάσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα.
Διάλογο "fast track" για να περάσουν τα μέτρα θέλει ο Βρούτσης και καλεί σήμερα εργοδότες και συνδικάτα
Χθές ο υπουργός Εργασίας, που αποδεικνύεται ο... καλύτερος μαθητής της τρόικας, κάλεσε για σήμερα σε "fast track" διάλογο εργοδότες και συνδικάτα "για τα κρίσιμα ζητήματα της αγοράς εργασίας στη χώρα μας", δηλαδή για να ζητήσει μια νέα (!) μείωση μισθών, που θα ακολουθήσει τη μείωση των συντάξεων, μέσω της επιβολής πλαφόν σε μεικτές συντάξιμες αποδοχές (κύριας και επικουρικής) που το άθροισμά τους δεν θα ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, στη σημερινή συνάντηση θα καθοριστούν "η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου για όλα τα ζητήματα της αγοράς εργασίας", συμπεριλαμβανομένων και των μισθών, με τα νεότερα σενάρια να επαναφέρουν θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών, για μια διετία, μέχρι και 15%!
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας καλείται άμεσα να περικόψει δαπάνες 3,5 έως 4 δισ. ευρώ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων (και εφάπαξ) όπως υπαγορεύει το Μνημόνιο 2.

Κόβουν και από τους ανάπηρους!
Σύμφωνα με πηγές των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ο περίφημος
"επανασχεδιασμός των χορηγούμενων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων", περιλαμβάνει περικοπές και επιδομάτων αναπηρίας (!) και συνολικές περικοπές σε 89 κοινωνικά επιδόματα, εξαιρουμένων των ΕΚΑΣ, επιδόματος ανεργίας και πολυτεκνικών, ωστόσο θα επανεξεταστούν και τα επιδόματα των τριτέκνων! Σύμφωνα με τις οδηγίες τρόικας - υπουργείου Οικονομικών, τα επιδόματα θα δίδονται μόνο στις περιπτώσεις των δικαιούχων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη! Επιπλέον κύριες και επικουρικές συντάξεις θα περιοριστούν αθροιστικά στα 1.400 ευρώ, ενώ η μείωση στα εφάπαξ θα φθάσει σε αυτή τη φάση το 20%.
Να σημειωθεί ότι χθες τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ξεκίνησαν συνεργασία για την ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται διαστα­υρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισ­μένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, «σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών  προχωρούμε για πρώτη φορά στη λειτουργική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για μια τομή στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, κυρίως, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας"...

 Στα δύο η κυβέρνηση λόγω των άγριων μέτρων


Παραλύει την κυβέρνηση το βαρύ φορτίο του Μνημονίου, καθώς ήδη από προχθές έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ενδοκυβερνητικού εμφυλίου, στον δρόμο για τη λήψη νέων άγριων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, μία - μία καταρρέουν οι... “κόκκινες γραμμές” και πλέον “παίζεται” ακόμη και η υλοποίηση οριζόντιων περικοπών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αντ. Σαμαρά και των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο και οριζόντιων περικοπών... σήμερα η σύσκεψη Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου, Φ. Κουβέλη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών, ο Αντ. Σαμαράς απλώς... εξέφρασε την ευχή “να μη χρειαστεί” να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, καθώς αυτό είναι το τελευταίο φύλλο συκής της κυβέρνησης.
Ο Γ. Στουρνάρας, πάντως, αρχικώς μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο για να ζητήσει την... αρωγή του πρωθυπουργού, προκειμένου να πειστούν οι -κατ’ αυτόν- “απρόθυμοι” υπουργοί να βάλουν βαθύτερα το μαχαίρι των περικοπών στα υπουργεία τους.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, όπως ξεκαθάριζαν χθες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, όχι μόνο περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον Γ. Στουρνάρα, αλλά τον ενισχύει στην προσπάθεια πίεσης των υπολοίπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να συμμορφωθούν προς τας μνημονιακάς υποδείξεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται, εξάλλου, η χθεσινή πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά να στείλει επιστολές στους υπουργούς του, ζητώντας τους να καταγράψουν σε έναν κατάλογο όλα τα ακίνητα του Δημοσίου.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: αφενός να γίνουν οικονομίες κλίμακας με τη μετεγκατάσταση δημοσίων φορέων σε ιδιόκτητα δημόσια κτήρια αφετέρου να απογραφούν όλα τα κτήρια του κράτους, ώστε να... βγει πωλητήριο.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι
Πάντως, στην κυβέρνηση κάνουν προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο μεταξύ “μνημονιακών” και “απρόθυμων” υπουργών. «Οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι, δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και χρειάζεται να τους βοηθήσουμε», φέρεται ειπών ο Γ. Στουρνάρας χθες στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, προχθές το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, αφότου ολοκλήρωσε τις επαφές του με συναδέλφους του υπουργούς, τηλεφώνησε, κατά πληροφορίες, στον πρωθυπουργό, ώστε να “διαμαρτυρηθεί” για μέλη της κυβέρνησης που δεν δέχονται να προχωρήσουν σε βαθιές περικοπές στα υπουργεία τους. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, παραδέχονται ότι έχουν βρεθεί μόλις τα 5,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,5 δισ. που αναζητούνται και για τις δυσκολίες αυτές ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Αντ. Σαμαράς τους συμμάχους του, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.


Σήμερα η “σύσκεψη κορυφής”
Οι τρεις συγκυβερνώντες αρχηγοί, άλλωστε, θα συναντηθούν σήμερα στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά και να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη νομή της εξουσίας μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις θέσεις-κλειδιά του Δημοσίου. Η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει από τους Χρ. Λαζαρίδη (Ν.Δ.), Στ. Αγγελούδη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Χατζησωκράτη (ΔΗΜ.ΑΡ.). Στο Μαξίμου θα συζητηθούν μόνο τα πρόσωπα για ορισμένες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, για τα οποία υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των συγκυβερνώντων κομμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βασικότερες αλλαγές στο τιμόνι των ΔΕΚΟ, των δημοσίων φορέων, αλλά και στις γενικές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων.

Αντιδρώντες υπουργοί
Οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα συζητήσουν επίσης πώς θα “χειριστούν” την επιμονή ορισμένων υπουργών να μη δέχονται συζήτηση για περαιτέρω περικοπές στα υπουργεία τους. “Κάθε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστών είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα”, ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, για να προσθέσει με νόημα ότι “αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας ή το πόδι μας, θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό”.
Παράλληλα, το “γάντι” ορισμένων διαρροών από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήκωσε χθες και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης. Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι “η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποφέρει και μεγάλα δημοσιονομικά οφέλη. Πρέπει να γίνει σαφές όμως ότι τα οφέλη αυτά δεν προκύπτουν από περικοπές δαπανών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά του συνόλου της Κυβέρνησης”. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευδαν τις διαρροές της Καραγεώργη Σερβίας ότι το υπουργείο του Αντ. Μανιτάκη πρέπει να περικόψει 2,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι “ο συνολικός προϋπολογισμός του ίδιου ΥΔΜΗΔ είναι μικρότερος από 100 εκατ. ευρώ”. “Είναι ανακριβές ότι το ΥΔΜΗΔ πρότεινε περικοπές 100 εκατ., αντί των ζητούμενων 2,2 δισ.”, κατέληγαν οι κύκλοι του υπουργείου.

“Γαλάζιοι” βουλευτές εν βρασμώ
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νέες άγριες περικοπές, ως φυσική συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. που ανήκουν στη λεγόμενη “λαϊκή Δεξιά” δυσφορούν, αντιλαμβανόμενοι τι... θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή. «Τα όρια που μας χωρίζουν από το να πυροδοτηθεί κοινωνική έκρηξη είναι πολύ μικρά», επισήμανε χθες στον ρ/σ Real ο βουλευτής της Ν.Δ., Κ. Γκιουλέκας, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να σηκώσει άλλες θυσίες” και ότι με αυτή την πολιτική «ο λαός θα σφάζεται στους δρόμους και δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους”. Τους ίδιους προβληματισμούς φέρονται να μοιράζονται κι άλλοι βουλευτές, όπως ο Ν. Κακλαμάνης, ο Πρ. Παυλόπουλος κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...