-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση μνημονιακής επιτάχυνσης


Σφέτσα Δάφνη
 Σφυροκοπώντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με αιχμή το πωλητήριο που βάζει στη χώρα, και καταθέτοντας την ίδια ώρα ένα πλέγμα εναλλακτικών προτάσεων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έδωσε ήδη τα διαπιστευτήριά της ως μαχητική και υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. “Είχαμε την εντύπωση ότι πρόκειται για κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας. Διαπιστώσαμε όμως ότι είστε κυβέρνηση μνημονιακής επιτάχυνσης” σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή επίσημη πρώτη ομιλία του ως αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει έμφαση στη σαφή επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και των επιταγών των δανειστών. Μια επιλογή που έρχεται να ακυρώσει τη λαϊκή ετυμηγορία για αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής, να αποδείξει και στην πράξη ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις των τριών, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., για επαναδιαπραγμάτευση δεν ήταν παρά ένα “συνειδητό ψέμα για να εγκλωβίσουν τους πολίτες”.

Επικεντρώνοντας την κριτική του στον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος
της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι "εκλεψε" την ψήφο του ελληνικού λαού, ότι δεν είναι τίποτε άλλο από τη "συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου” κι ότι “η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έληξε στις 17 Ιουνίου. Ήταν ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα”. Και συνέχισε: “Σύντομα θα αποδειχθεί ποιο πραγματικά είναι το κόμμα του ευρώ στην Ελλάδα και ποια τα κόμματα της δραχμής. Γιατί η μνημονιακή πολιτική Σαμαρά οδηγεί την Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια εκτός Ευρωζώνης”.
Εξάλλου η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στην προχθεσινή παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, σε μεταρρυθμίσεις «που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια», ενίσχυσε την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν είναι απλώς αδύναμη να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική. Αντίθετα βρίσκεται σε συμφωνία με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Εξ ου και η... ηχηρή αφωνία της για την Ευρώπη: Ο Αντ. Σαμαράς δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου για την ευρωπαϊκή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την οποία εξαιρέθηκε η χώρα μας. Δεν έκανε γενικώς καμία αναφορά στην Ευρώπη ακριβώς διότι “στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Ε.Ε. που οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση”.

Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μήτρα διαφθοράς
Η λεηλασία που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έδωσε την αφορμή για μια σφοδρή επίθεση από τη μεριά του Αλ. Τσίπρα. "Βάλατε πωλητήριο στη χώρα", "οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μήτρα διαφθοράς" ήταν από τις εκφράσεις που δημιούργησαν αίσθηση. Όπως άλλωστε και το σαφές μήνυμα που έστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους, προς όσους θα βάλουν την υπογραφή τους σε ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφωνίες αλλά και προς εκείνους που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την άσχημη κατάσταση της χώρας για να πάρουν κοψοχρονιά τα "φιλέτα", ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα αναγνωρίσει την εκποίηση του Δημοσίου. "Θα χάσετε τα λεφτά σας" ξεκαθάρισε προς εκείνους που σκέφτονται να λαφυραγωγήσουν έναντι πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστο το εκβιαστικό δίλημμα "ξεπούλημα ή περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων". "Κι όλα να τα πουλήσετε, πολύ γρήγορα θα πετσοκόψετε για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις, θα φέρετε και τη χρεωκοπία πιο κοντά" σημείωσε, εξηγώντας ότι με ιδιωτικοποιημένο τον εθνικό πλούτο της χώρας είναι αδύνατη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα βασικό επιχείρημα της Αριστεράς άλλωστε, πέρα από την επί της αρχής αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις με το σκεπτικό της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες και τιμές δεν θα βελτιωθούν σε τίποτα τα δημοσιονομικά της χώρας.
Απέναντι λοιπόν στο πλιάτσικο που ετοιμάζεται, η Αριστερά επιμένει στην πρότασή της για απόδοση της δημόσιας περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την οικονομική τους στήριξη έπειτα από το "πετσόκομμα" των αποθεματικών τους με το PSI.

Οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα
Η διαφορά πάντως που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέσα από τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, με την ανάδειξη των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων, μακριά από επικοινωνιακού χαρακτήρα “κορώνες” σαν αυτές στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο δικομματισμός, ξεκίνησε ήδη από την “πρόβα τζενεράλε” των προγραμματικών. Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην ουσία: στην ανθρωπιστική κρίση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που γεννάει η πολιτική του Μνημονίου. Στην ύφεση και την ανεργία, τις καθημερινές αυτοκτονίες ανθρώπων στις οποίες εξωθεί η πλήρης απόγνωση. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση, η επιτάχυνση δηλαδή της εφαρμογής της ίδιας συνταγής. Και ξεδιπλώνοντας μια σειρά εναλλακτικών, εκτός μνημονιακού πλαισίου. Μια σειρά προτάσεων εν είδει προγραμματικών δηλώσεων για μια άλλη πορεία του τόπου, όταν θα κλείσει η... παρένθεση Σαμαρά.

Έτσι, με πρώτη προτεραιότητα την ανακούφιση των ασθενέστερων, θα καταθέσει πρόταση για άμεση ακύρωση των αποφάσεων που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις μέσω της άρσης της μετενέργειας και για κατάργηση του χαρατσιού. Θα επαναφέρει την πρόταση για σεισάχθεια με στόχο την άμεση ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ανάμεσα στις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και για την αλλαγή του νόμου περί... μη ευθύνης υπουργών. “Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί αυτή η Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ” ήταν η φράση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει ως "περασμένα - ξεχασμένα" τα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. “Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Siemens δεν μας δεσμεύει” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, τις πιέσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς και στην ΕΛΣΤΑΤ αλλά και στο πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο για το οποίο ο προεκλογικά λαλίστατος Σαμαράς δεν είπε λέξη στις προγραμματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...