-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε κοινή εκλογική κάθοδο με ΔΗΜ.ΑΡ.- Ο.Π.... α λα ιταλικά


Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/07/2012 
Ένα βήμα εμπρός ως προς τη διευκρίνιση των προθέσεων που έχει εκφράσει για "συνεργασία" με τους "όμορους" πολιτικούς χώρους της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Οικολόγων Πράσινων έκανε ο Ευ. Βενιζέλος, από τη Συνδιάσκεψη για την ανασύσταση του κόμματος, προτείνοντας ουσιαστικά ως στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές, ακολουθώντας το ιταλικό παράδειγμα του πολιτικού μορφώματος "Ελιά". Αντίθετα, δεν υπήρξε αποκαλυπτικός, σε σχέση με προηγούμενες ομιλίες του, σχετικά με τις προθέσεις του για την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία που επιθυμεί για την παράταξη. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα συναντάται με τους εκπροσώπους της τρόικας, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους υπονομεύουν την ηγεσία του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν ακόμα και διαγραφές.
Ειδικότερα, απευθύνοντας πρόσκληση προς πάντες να προσεγγίσουν το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στους παλιούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα και τους
"προοδευτικούς" πολίτες, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται "στις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται εκ των πραγμάτων στον ίδιο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και αξιακό χώρο και τους καλούμε να ανοίξουμε άμεσα έναν έντιμο, ισότιμο, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία άλλων χωρών, όπως αυτή της 'Ελιάς' στην Ιταλία". Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προσκαλέσει τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους Οικολόγους Πράσινους να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν, όπως και έγινε, αφήνοντας μάλιστα οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων να εννοηθεί ότι υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει το έδαφος για μια τέτοια συνεργασία.

Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος ευχήθηκε "στους φίλους μας στη Δημοκρατική Αριστερά να αντέξουν τη δοκιμασία της κυβερνητικής ευθύνης και να ανταποκριθούν στην πρότασή μας για οργανωμένο προγραμματικό και πολιτικό διάλογο", για να προσθέσει ότι "δεν είναι το ζητούμενο να γίνει κάποιος ΠΑΣΟΚ στη θέση του εκλογικά περιορισμένου ΠΑΣΟΚ, αλλά να δούμε με ανοιχτό μυαλό το μέλλον".
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., αφού μετέφερε τον "θερμό" χαιρετισμό του Φ. Κουβέλη και ξεκίνησε με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες», τόνισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και θέλει ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις, με τις δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο και τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για ένα νέο πολιτικό σχέδιο. Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δημοκρατική, σοσιαλιστική, που θα απαλλαγεί από τα διαχρονικά βαρίδια του λαϊκισμού.
"Αλλάξτε και είμαστε εδώ", είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος επισήμανε αναλυτικά τις αιτίες και τα συμπτώματα που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για την "αναγκαιότητα του προγραμματικού διαλόγου, μακριά από λογικές συσσωματώσεων, δημιουργίας πόλων και επικοινωνιακών τρυκ".

Προειδοποιήσεις ακόμα και για... διαγραφές
Όσον αφορά στα θέματα φυσιογνωμίας του κόμματος, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να βάλει τέλος σε πληροφορίες περί αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας υπερήφανος γι' αυτά και αναφέροντας ότι δεν είναι εκείνα το πρόβλημα της παράταξης, αλλά να δοθεί νέο και γνήσιο περιεχόμενο σε αυτά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ανεχτεί περαιτέρω τη στάση στελεχών που έχουν δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα μαζί του. Παρά το κλίμα που διαμόρφωναν τις τελευταίες ημέρες εν όψει της Συνδιάσκεψης περί δυσαρέσκειάς του και απουσίας τους από τη διαδικασία, εν τέλει παραβρέθηκαν όλοι, ακόμα και οι Θ. Πάγκαλος και Γ. Ραγκούσης.
Συγκεκριμένα, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε «ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων που με θράσος επιδίδονται σε αυτές», «έχοντας χάσει την αίσθηση των πολιτικών μεγεθών, ατομικών και συλλογικών, και περιβάλλονται με μία ιδιόρρυθμη ασυλία». Συνεχίζοντας, είπε ότι  αυτό «βλάπτει την παράταξη» και ότι «αυτοί που βλάπτουν την παράταξη, την έβλαψαν και τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά, αλλά δεν θα τη βλάψουν και τώρα". «Φτάνει, αρκετά», πρόσθεσε. Επιπλέον, είπε ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να  επιβαρύνει την παράταξη, με σεβασμό στις  συλλογικές  δημοκρατικές διαδικασίες του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ».
Στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άφηναν να εννοηθεί ότι η αναφορά αυτή συνιστά προειδοποίηση για το ενδεχόμενο διαγραφών. Στη δευτερολογία του, συνέχισε στο ίδιο κλίμα, αναφέροντας ότι η συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη διατύπωσε ένα απόλυτο «όχι» σε όσους παρασιτούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, και αναπαράγουν την γκρίνια και τη μιζέρια, με πόζες και παραγοντισμούς.

Αναφερθείς στο θέμα της εκλογής του, είπε πως αν υπήρχαν άλλες υποστατές υποψηφιότητες, δεν θα ήταν υποψήφιος, γιατί δεν θα άφηνε να εξελιχθεί, με το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα ιστορικής  εκλογικής ήττας, μια εσωτερική αντιπαράθεση που είχε νόημα άλλες εποχές, αλλά όχι υπό τις τωρινές συνθήκες.
Εν τω μεταξύ, χθες ξεκίνησε να λειτουργεί ιστοσελίδας μέσω της οποίας καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν σε μια διευρυμένη συζήτηση για τη δημιουργία των θέσεων του κόμματος, με μότο "η σκέψη σου, πολιτική μας πρόταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...