-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πολιτική σπέκουλα και χειραγώγηση στο χρηματιστήριο με διαστρέβλωση δηλώσεων Στρατούλη


 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/05/2012
Πρωτοφανής πολιτική σπέκουλα, η οποία ενδεχομένως να υποκρύπτει και παράπλευρη πρόθεση χειραγώγησης του χρηματιστηρίου για κερδοσκοπικούς λόγους, επιχειρήθηκε χθες με αντικείμενο τις καταθέσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε χθες το πρωί στον Βήμα 99,5 ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις αξιοποιήσει υπέρ της ανάπτυξης», αναφερόμενος στις πάγιες θέσεις του κόμματος ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να δοθεί ρευστότητα στην αγορά.
Αμέσως παρατηρήθηκαν “βρόμικα” χτυπήματα κάτω από τη μέση από τα φιλομνημονιακά
ΜΜΕ με προφανή τη σκοπιμότητα να πανικοβληθούν οι πολίτες με δήθεν δέσμευση των καταθέσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού ζήτησε επανόρθωση, όπως υπογράμμισε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ενώ και ο Δ. Στρατούλης έσπευσε σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιότητα που πήρε η συνέντευξη να καταγγείλει τη διαστρέβλωση των δηλώσεών του. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, τόνισε:
"Καταγγέλλω την απίστευτη διαστρέβλωση από ορισμένα μέσα ενημέρωσης συνέντευξής μου στο ραδιόφωνο 'Βήμα FM', (σ.σ.: στην εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου) στην οποία αυθαίρετα βάζουν τίτλο 'ΣΥΡΙΖΑ: Θα πάρουμε τις καταθέσεις για να κάνουμε ανάπτυξη', ενώ παραθέτουν εν συνεχεία το περιεχόμενο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό τον τίτλο. Η ακριβής απομαγνητοφωνημένη διατύπωσή μου στη συνέντευξη είναι: 'Εφόσον αναδειχθεί αριστερή κυβέρνηση, με τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών'".
Η διαστρέβλωση αυτή είχε αποτέλεσμα να συμπιέσει τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου στο χαμηλότερο επίπεδο 234 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί επί κυβέρνησης... Κ. Μητσοτάκη (!) στις 27 Νοεμβρίου 1992 (594,53 μονάδες). Συγκεκριμένα έκλεισε στις 620,54 μονάδες χάνοντας ποσοστό 3,62%. Στο κακό κλίμα συνετέλεσαν βεβαίως και οι πιέσεις που ασκεί ούτως ή άλλως σε όλες τις αγορές η προοπτική αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Εξάλλου τo Δημόσιο άντλησε χθες κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξαμηνιαίας διάρκειας και το επιτόκιο διαμορφώθηκε 14 μονάδες βάσης (0,14 εκατοστιαίες μονάδες) υψηλότερα απ' αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Απριλίου. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,69% έναντι 4,55% της προηγούμενης έκδοσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,60 φορές, έναντι συντελεστή κάλυψης 2,62 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως αύριο".
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Δ. Στρατούλη, αυτές μεταξύ άλλων ανέφεραν:
"Σε καμία περίπτωση δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών. Αντίθετα θα τις αξιοποιήσουμε, μαζί με τα χρήματα των τραπεζών για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Μέχρι σήμερα τα χρήματα των τραπεζών και οι καταθέσεις των πολιτών χρησιμοποιούνταν για να αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων τους - τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνονται για ρευστότητα στην αγορά, για δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν στηρίχθηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα μεγάλο μέρος του λαού;
Όταν λέμε να αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για τη χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων για να υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας.
Είναι απαράδεκτο να γίνεται βρώμικη σπέκουλα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες μετά τις εκλογές, παίζοντας ταυτόχρονα με τα συμφέροντα της χώρας, της οικονομίας και του λαού, για να διαστρεβλωθούν οι θέσεις του, αλλά και το μήνυμα του λαού που με την ψήφο του καταδίκασε τα Μνημόνια και τους πολιτικούς εκφραστές τους και επιβράβευσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική μας για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα Μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς τους νόμους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...